Kinderen vaak niet veilig vervoerd in de auto0

Posted on July 3rd, 2013 in Letselschade, Na verkeersongeval

Onderzoek naar vervoer van jonge kinderen in de auto

 

Uit onderzoek van Task Force Kinderveiligheid komt naar voren dat 73% van de ouders hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar niet veilig vervoeren in de auto. Dat is veel, heel veel!

 

Uit dit zelfde onderzoek blijkt het volgende:

 

– de gebruikte autostoel is te groot (15% )

– de autostoel is niet goed bevestigd ( 33%)

– het kindje zit niet goed vast in de stoel ( 41%)

 

Voor kinderen die in een maxi cosi worden vervoerd zijn nog de volgende problemen gesignaleerd:

 

– de beugel staat in een onjuiste stand

– niet uitzetten van de airbag

– kind toch voorwaarts vervoeren

 

Letsel na een verkeersongeval

 

 

Het aantal ziekenhuisopnamen  van kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar die betrokken waren bij een verkeersongeval is in de afgelopen 5 jaar met 35% gestegen. Of dit mede het gevolg is van bovenstaande zou nader onderzocht moeten worden. Schrikbarend is het wel.

 

 

 

Task Force Veiligheid

 

Task Force Kinderveiligheid is opgericht door VeiligheidNL, het Erasmus MC, UMC Utrecht, Verbond van Verzekeraars en Maxi Cosi. De reden hiervan is dat de kinderveiligheid geen prioriteit meer zou krijgen in het gezondheidsbeleid. De Task Force roept ouders met jonge kinderen op om na te gaan of men de juiste autostoel voor het kind heeft en of deze goed wordt bevestigd. Eind 2013 komen er bovendien nieuwe, nog veiligere, stoeltjes op de markt.

 

Het zal je maar gebeuren…..

 

Even snel boodschappen doen. Je dochter of zoon in de maxi cosi en naar het winkelcentrum. In de auto zet je de beugel naar voren en denk je er niet aan de airbag uit te zetten ( als je überhaupt al weet hoe dit moet ). Bij het verkeerslicht aangekomen is er een onoplettende automobilist die je met een snelheid van 60 km per uur van achteren aanrijdt. Jij hebt nekklachten en je dochter/zoon is er slecht aan toe. Je moet er niet aan denken!

 

Het is goed dat er weer aandacht gevraagd wordt voor het veilig vervoeren van  jonge kinderen. Aan alle ouders van jonge kinderen; doe hier wat mee!

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

  • Contact met ZO