Pretparken en ballonvaarders aansprakelijk na ongevallen?0

Posted on July 24th, 2013 in Letselschade

Ongevallen

 

Op nu.nl stonden van de week weer nare berichten. Een gewonde in Walibi en een ballonvaart die eindigde in het Gooimeer met gewonden tot gevolg. Wat een gezellig dagje uit had moeten zijn eindigt in een drama! In de eerste plaats natuurlijk voor de gewonden zelf maar daarnaast ook voor de rest van het gezelschap. Wie is hiervoor aansprakelijk?

 

Letselschade

 

 

Nadat de slachtoffers van de eerste schrik zijn bekomen staat het herstel voorop. In het ergste geval houden de gewonden blijvende klachten en beperkingen over aan het ongeval. Daarnaast worden er kosten gemaakt voor de aanschaf van hulpmiddelen, kosten voor behandelingen, kosten voor het ( tijdelijk ) niet kunnen werken, huishoudelijke hulp etc.

 

 

Aansprakelijkheid

 

De vraag die kan leven is of er iemand aansprakelijk is te stellen voor deze ongevallen. Deze vraag is niet altijd gemakkelijk te beantwoorden.

In het geval van het attractiepark kan een beroep worden gedaan op het warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen. Attractie toestellen moeten zodanig ontworpen zijn dat zij bij een redelijkerwijs te verwachten gebruik geen gevaar opleveren voor de veiligheid of de gezondheid van de mens. Dat betekent dat zij gevaren zoveel mogelijk moeten uitsluiten of zoveel mogelijk beperken door veiligheidsaspecten optimaal te verwerken. Verder moet het publiek goed geïnformeerd worden over de gevaren die dan nog aanwezig zijn. Daarnaast moeten de toestellen regelmatig gekeurd worden.

 

Voor de luchtballon geldt het volgende uitgangspunt: Zowel de ballon als de passagier zijn verzekerd volgens de  luchtvaartwet. Elke ballon is volgens de luchtvaartwet verzekerd voor  aansprakelijkheid jegens derden en daarnaast zijn alle passagiers  verzekerd voor eventueel letsel. De letselschade moet dus betaald worden.

 

Wat betekent dit in de praktijk voor de letselschade?

 

Met redelijkerwijs te verwachten gebruik bij attracties in het pretpark wordt een gebruik bedoeld dat verder gaat dan het gebruik volgens de gebruiksaanwijzing. Het pretpark moet rekening houden met het gedrag van het publiek dat in de praktijk kan worden waargenomen. Op grond van het besluit heeft het pretpark een zorgplicht voor het veilig functioneren van een attractie. Kort gezegd moet het pretpark ervoor zorgen dat er bij het gebruik van de attractie geen gevaar voor de gezondheid of veiligheid van personen bestaat. Het enkel ophangen van waarschuwingsbordjes bij het begin van de attractie is niet voldoende. Heeft het pretpark hieraan niet voldaan dan is zij in beginsel aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

  • Contact met ZO