rijangst na verkeersongeval met letselschade0

Posted on June 12th, 2013 in Geen categorie, Letselschade, Na verkeersongeval

Rijangst na verkeersongeval

 

In de praktijk komt het regelmatig voor. Slachtoffers die na een verkeersongeval niet meer zelf durven te rijden. Ook mee rijden met een ander geeft veel klachten. Het zweet breekt slachtoffers uit en ze zien overal gevaar.  Heel vervelend voor het slachtoffer zelf maar ook voor mogelijke partner of derden.  Een verkeersongeval kan een grote impact hebben op het leven van het slachtoffer maar ook op zijn of haar omgeving!

Je moet je het maar eens proberen in te denken. Een heftig verkeersongeval. Je durft niet meer te rijden. Dat betekent: afhankelijk zijn van anderen voor bijvoorbeeld je werk, het doen van boodschappen, sociale verplichtingen, sporten, etc.  Behalve dat het heel vervelend is om afhankelijk te zijn van derden brengt het ook allerlei andere ongemakken met zich mee.

 

EMDR

 

In mijn eigen letselschade praktijk volgden veel slachtoffers EMDR ( eye movement desensitization and reprocessing ) therapie.  Slachtoffers van een verkeersongeval vertellen dat het een heftige therapie is omdat je in je geheugen minitieus terug gaat naar het ongeval.  Elke ( mili- ) seconde van het ongeval wordt opnieuw beleefd. Daarna wordt het verwerkingsproces gestart. Door middel van oogbewegingen  of geluiden leidt de herinnering er langzaam toe dat deze haar kracht en emotionele lading verliest.  Het wordt dus steeds gemakkelijker om aan het ongeval terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de de herinneringsbeelden van het verkeersongeval.  

EMDR therapie duurt niet lang. Na 5 tot 7 sessies heeft het trauma een plek gekregen en durven mensen vaak weer in de auto te rijden.  In sommige gevallen gebeurt dit eerst met een rij instructeur.

 

Wanneer wordt nog meer EMDR toegepast?

 

Niet alleen wordt EMDR therapie gebruikt om slachtoffers weer in de auto te krijgen. Het wordt nog vaker gebruikt bij slachtoffers die psychisch gebukt gaan onder de gevolgen van herbelevingen van het verkeersongeval. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nachtmerries en slachtoffers die het verkeersongeval geen plek kunnen geven.

 In mijn praktijk hebben ook kinderen EMDR therapie gehad. Ook bij deze groep lijkt deze vorm van therapie te slaan.

Deze vorm van therapie wordt ook bij andere, dan verkeersongevallen,toegepast. Het gaat erom dat mensen nare ervaringen kunnen verwerken bij deze vorm van therapie. In de letselschade branche denk ik bijvoorbeeld aan mensen die betrokken zijn geweest bij een bedrijfsongeval of mensen die een heftig ongeval hebben zien gebeuren.  

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

  • Contact met ZO