Fietser en voetganger

Je rijdt op je fiets door de stad en wordt aangereden door een onoplettende automobilist. Of je wordt als voetganger tijdens het oversteken aangereden. Het zal je maar gebeuren.

En dan………..

Met een ambulance naar het ziekenhuis, onderzoeken en mogelijk ook een operatie. Na vijf dagen in het ziekenhuis mag je weer naar huis. Je bent alleenstaand en hebt twee kinderen. Een vriendin vangt je op en zorgt de eerste weken voor jou en je kinderen omdat je tot niets in staat bent. Langzaam probeer je weer wat dingen op te pakken maar door het letsel en de pijn gaat het moeilijk. Na 6 weken hulp van je vriendin probeer je alles zelf weer te doen. Er komt een hoop op je af.

 

Waar moet je aan denken?

Dagelijks horen we sirenes die op weg zijn naar ongevallen. Soms loopt het goed af maar vaak is er sprake van letsel en kun je bijvoorbeeld tijdelijk niet werken. Overkomt het je dan moet je vooral denken aan zaken als:

  • Wie is er aansprakelijk?
  • Heb ik recht op schadevergoeding en heb ik recht op smartengeld?
  • Welke behandelingen heb ik allemaal nodig en worden deze vergoed?
  • Welke verplichtingen heb ik naar mijn werkgever toe?
  • Heb ik recht op voorschotten?
  • Kan ik mijn eigen werk of studie blijven doen?
  • Zo nee, krijg ik hulp bij het vinden van ander werk?

De regels

Voetgangers en fietsers worden in de wet gezien als zwakke verkeersdeelnemers. Dat betekent dat zij extra beschermd worden tegen automobilisten en ander gemotoriseerd verkeer.

In de wet is daarom opgenomen dat de automobilist moet betalen, tenzij hij overmacht aantoont of aantoont dat er sprake is van eigen schuld of opzet aan de kant van de voetganger of fietser. Dat wordt in de jurisprudentie (uitspraken van rechters) niet snel aangenomen.

Omdat jij als voetganger of fietser vaak heftig letsel oploopt is het belangrijk dat een letselschade specialist jouw belangen behartigt zodat met alle aspecten rekening wordt gehouden. ZO helpt je hierbij!