Passagier

Je vriend, die achter het stuur zit, verliest de macht over het stuur en rijdt tegen een paal. Of je rijdt met een collega mee naar het werk. Hij ziet de file niet en knalt achter op de laatste auto. Het zal je maar gebeuren.

En dan…..

Gillende sirenes en je wordt door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Onderzoeken en mogelijk dezelfde dag nog geopereerd. In de periode erna ga je weer tijdelijk bij je ouders wonen omdat je niet in staat bent om voor jezelf te zorgen. Hoe heeft het ongeval kunnen gebeuren en waarom heb jij als enige letsel? Komt het ooit weer goed? Er volgt een onzekere periode en er komt een hoop op je af.

 

Waar moet je aan denken?

Een ongeval komt vaker voor dan je denkt. En als het je overkomt, moet je aan het volgende denken:

  • Wie is er aansprakelijk?
  • Heb ik recht op smartengeld?
  • Heb ik blijvend letsel?
  • Hoe krijg ik mijn kosten vergoed?
  • Kan ik mijn eigen werk weer oppakken?

De regels

Als je passagier bent in de auto of achter op de motor of bromfiets zit dan krijgt je bijna altijd je schade vergoed. Je valt dan onder de “schuldloze derden regeling”. Jij kunt er niks aan doen dat jij het slachtoffer van een ongeval bent. Wie er fout was doet er niet toe. Je kunt daarom de verzekering van de degene met wie je meereed aanspreken maar ook de tegenpartij. De eerst aangesproken verzekeraar moet jouw zaak in behandeling nemen.

Het is soms lastig om schade te verhalen bij een bekende. Maar niemand is voor niets verzekerd. Omdat de gevolgen van een ongeval een grote impact kunnen hebben op jouw leven is het belangrijk een specialist in te schakelen die je kan helpen bij het verhalen van je schade. ZO helpt je hierbij!