Wildwest taferelen in letselschade0

Posted on October 1st, 2013 in Letselschade

No cure no pay in letselschade

 

 Vanaf volgend jaar mogen letselschade advocaten 5 jaar lang in een proefproject experimenteren met resultaatafhankelijke beloningen. In gewoon Nederlands: no cure no pay wordt voor advocaten toegestaan in de afwikkeling van letselschade zaken. Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden om te voorkomen dat er onredelijk hoge vergoedingen voor advocaten gaan ontstaan. Letselschadebureaus werken al jaren op no cure no pay basis en mogen elk percentage rekenen wat ze willen.

 

 

 

De vereniging voor letselschade advocaten (LSA ) heeft altijd hoog van de toren geblazen en vond dat letselschadezaken op basis van “no cure no pay” niet kon.  De LSA is kennelijk van gedachten veranderd en gaat mee in het proefproject. Daar is naar mijn mening maar een reden voor; bij letselschadebureaus mag het wel en cliënten lopen weg bij de advocatuur naar letselschade bureaus die slachtoffers wel willen bij staan op no cure no pay basis.

 

Letselschadespecialist

 

Het beroep letselschadespecialist is niet wettelijk beschermd. Iedereen die dat wil, mag zich dus letselschadespecialist noemen. Er zijn honderden letselschadebureaus die zeggen verstand te hebben van het afwikkelen van letselschadezaken.  Voor de advocatuur geldt hetzelfde. Ook daar pretenderen vele advocaten verstand te hebben van het afwikkelen van letselschadezaken. Maar let op: er zijn grote kwaliteitsverschillen tussen de kantoren, er zijn kantoren die werken met no cure-no pay contracten of andere slachtoffer onvriendelijke constructies wanneer dat helemaal niet nodig is.

 

 No cure no pay; doen of niet doen?

 

Als na bijvoorbeeld een verkeersongeval vaststaat dat de tegenpartij aansprakelijk is ( bijvoorbeeld bij een kop-staart botsing ) dan bent u een dief van uw eigen portemonnee als u op no cure no pay basis uw zaak laat afwikkelen. Waarom? De letselschadespecialist eet dan van twee walletjes. De kosten van de letselschade specialist of advocaat moet namelijk worden betaald door de tegenpartij. Dat is in de wet geregeld.

Bij no cure no pay afspraken verdient de specialist of advocaat dus dubbel. Hij dient zijn declaraties in bij de tegenpartij en het slachtoffer moet een deel van zijn schadevergoeding afstaan aan de specialist of advocaat. Om een voorbeeld te geven:

                                                                                    

 

 gewone zaak

no cure no pay

schadevergoeding

€ 100.000

€ 100.000

kosten advo­caat/letselschadespecialis­t

€ 0,00

€ 0,00

no cure no pay 25%

€ 0,00

€ 25.000

resteert

€ 100.000

€ 75.000

 

 

Als niet direct vaststaat wie er aansprakelijk is, is dit door een LSA advocaat of goed letselschadebureau meestal redelijk goed in te schatten na een intake gesprek.  Zij kunnen u na een eerste gesprek vertellen hoe uw kansen liggen. Denkt u dus vooraf goed na en laat desnoods een second opinion doen voordoet u in zee gaat met een advocaat of specialist die werkt met no cure no pay contracten! Het kan u namelijk heel veel geld kosten!

        

Leave a Reply

  • Contact met ZO