Winterbanden verplicht in Nederland?0

Posted on December 6th, 2013 in diversen

Winterbanden verminderen de kans op schade

 

Ongeveer 2,7 miljoen mensen verruilen in de wintermaanden hun zomerbanden voor winterbanden. Dat is gelijk aan 1 op de 3 automobilisten. Dat gaat dus de goede kant op. De aanschaf van winterbanden verminderen de kans op letsel en schade in het verkeer. Uit onderzoek is gebleken dat in de winter het aantal schades van auto’s met zomerbanden met 32% stijgt. Het is niet zo dat auto’s met winterbanden geen schade hebben. Dit blijft echter beperkt tot 12%.

 

Winterbanden zijn banden met een zachtere samenstelling van het rubber en daarom zijn deze banden beter geschikt voor lage temperaturen. In de praktijk betekent dat meer grip, meer comfort en meer veiligheid als er sneeuw of ijs ligt.

 

Advies ANWB en consumentenbond

 

 

In 2010/2011 was er een sterke stijging in de verkoop van winterbanden. Dat gebeurde omdat Duitsland winterbanden verplicht stelde bij winters weer.  In Nederland is er geen verplichting om met winterbanden te rijden. Wel wordt door de consumentenbond en de ANWB geadviseerd om met winterbanden te gaan rijden als de temperatuur onder de 7 graden daalt.

 

Onlangs is uit onderzoek van de ANWB gebleken dat niet alleen de dure banden goed zijn. Ook de goedkope banden scoren prima in de test.

 

Rijexamens in Nederland moeten vanaf januari 2014 in de maanden januari, februari en maart verplicht worden afgelegd in auto’s met winterbanden.

 

Aansprakelijkheid bij het rijden zonder winterbanden buiten Nederland

 

In veel landen (in ieder geval in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italie, Noorwegen, en Zweden ) kan het niet gebruiken van winterbanden een rol spelen bij de aansprakelijkheid voor een aanrijding. In het ergste geval krijg je een deel van je (letsel)schade niet vergoed omdat je medeaansprakelijk bent vanwege het rijden op ongeschikte banden.

 

Conclusie

 

Uit onderzoek is dus gebleken dat winterbanden veiliger zij en tot minder verkeersongevallen leiden. Er hangt wel een prijskaartje aan maar ook de goedkopere winterbanden blijken prima te scoren. Een pleidooi voor winterbanden dus.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

  • Contact met ZO